Tijd voor een snack

Gepubliceerd op 18 december 2018 om 16:04

Honden hebben van nature behoefte om ergens op te kluiven. Je zal het wel al gemerkt hebben wanneer je hond tijdens een wandeling spontaan op takken begint te kauwen. Dit doen ze omdat ze zo hun gebit schoonhouden, tandplak verwijderen en omdat ze er een ontspannen gevoel bij krijgen. Takken zorgen voor splinters en kunnen dodelijke gevolgen hebben wanneer ze die opeten. Corrigeer je hond en geef een gezond, natuurlijk alternatief. 

Net zoals bij hun voeding, vind ik het ook bij snacks belangrijk dat hun natuurlijke gedrag gestimuleerd wordt. Bullepezen, runderoren, luchtpijpen.. noem maar op. Het stinkt verschrikkelijk maar ze zijn er zo verzot op. Bovendien kun je je hond er ook mee belonen, wat de band tussen jullie toch versterkt. Mijn favoriet is hertengewei. Ruikt niet en is duurzaam, maar daar zal ik volgende week nog een post over maken. 

Met de alom bekende kluiven van gedroogde buffelhuid is overigens ook niks mis, hoor. Alleen is het belangrijk dat je hond op zijn kluif kauwt en niet het hele ding in één stuk probeert op te vreten. Ook is het beter om, van zodra de kluif te kort geworden is en hij volledig in de mond van je hond past, hem weg te gooien wegens het groot risico op verstikking. Hou ook altijd toezicht.

Je kunt ook echte botten geven. Dit moet je opbouwen, ongeoefende honden kunnen last krijgen van de spijsvertering en/of verwondingen indien ze nog niet geleerd hebben dat ze moeten kluiven in plaats van bijten. Met gedroogde bullepezen en luchtpijpen kun je je hond hier al aan laten wennen om dan later over te gaan naar zachte botten. Let wel dat je àltijd rauwe, ongekookte/onbehandelde botten geeft. Het gevaar voor versplintering is hier heel reëel en in alle gevallen ernstig. Het karkas van jouw kip aan het spit of uw ribbekes van gisteren zijn dus niet geschikt.

Bij snoepjes ben ik van hetzelfde principe als bij hun dagelijkse voeding; altijd de samenstelling lezen. No offence maar de goedkope, kleurrijke snoepjes van bij de supermarkt bevatten zoveel kleurstoffen en andere chemische shizzle dat ik vermoed dat er geen gram vlees in zit. Vaak is het hoofdingrediënt ook weer graan. 

Zo komen we dus terug bij wat ik in een vorig artikel over voeding schreef: in de supermarkt zul je zo goed als geen kwalitatief hondenvoer vinden. 

De natuurlijke beloningsbotjes van Albert Heijn eigen merk zijn voor mij wat prijs/kwaliteit betreft tot nu toe de beste supermarkt snoepjes. Er zijn drie smaken; zalm, kalkoen en lam. Ik heb deze keer de zalm gekocht: 70% zalm ('vis en- bijproducten'), koudgeperst én geen toegevoegd graan. De snoepjes ruiken ook echt naar vis. Voor €1,99 vind ik die samenstelling zeker geschikt voor mensen met een relatief kleiner budget.

Om te vergelijken heb ik ook een foto gemaakt van Real Nature's Pure Turkey. Een van de eigen merken van Maxi Zoo. Da's prijs/kwaliteit een immens verschil. Hierin zit niks anders dan 100% kalkoen, kalkoen en nog eens kalkoen. Langzamerhand lucht gedroogd zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan, geen toegevoegde kunstmatige bewaarmiddelen. De brokjes zijn ook groter dan de beloningsbotjes van AH. Van dit merk heb je heel veel smaken met prijzen die variëren van €4,99 tot €7,99. 

 

Wat Mika en Ziggy verkiezen? Ze lusten ze natuurlijk àllemaal, maar bij de smaaktest gingen ze toch allebei eerst naar het Real Nature koekje, ondanks dat ik het stapeltje van de AH koekjes groter gemaakt had. Zegt genoeg, niet?

 

*Ik ben geen  voedingsdeskundige, dit artikel is louter op mijn eigen ervaring gebaseerd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.