Hoog-risico

Gepubliceerd op 2 februari 2019 om 19:28

In mijn vorig artikel liet ik me ietwat cynisch uit over de muilkorfplicht aan de Vlaamse kust voor hoog-risico rassen. Vandaag ga ik een beetje nuanceren. 

Uiteraard komt die muilkorfplicht voor rottweilers en staffords niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn namelijk al heel wat incidenten gebeurd waarbij beide rassen betrokken waren. Het is ook niet min, zo'n beet van een rottweiler; met een bijtkracht van om en bij de 160 kg zijn de verwondingen vrijwel altijd ernstig. En ook aan de immens krachtige kaken van een stafford ontkom je niet zomaar.

Wat me vooral stoort, is dat men (de overheid, ministers, gemeentebesturen, noem maar op) er zich zo wel heel makkelijk van af maakt. Deze honden zijn gewoon niet geschikt voor iedereen. Je moet je heel bewust zijn van waar je mee bezig bent. Rottweilers werden gefokt om hun werklust en hun sterke waak-beschermdrang en staffordshire bull terriers werden in de 18de eeuw gefokt om hun vechtlust om hen vervolgens in te zetten in hondengevechten en zelfs berengevechten. Honden met veel temperament dus, iets dat vandaag nog steeds in hun aard ligt.

"Het was weer ne rottweiler."

Dat temperament en hun stoere uiterlijk maken dat ze ook populair zijn als statussymbool bij een iets marginaler deel van onze bevolking. Daar wringt bij mij het schoentje. Ik word het stilaan kotsbeu dat deze geweldige hondenrassen keer op keer negatief het nieuws halen door een bende nitwits die denken dat ze hiermee aanzien verwerven. Zonder enige research, zonder enige opvoeding of socialisatie, trekken ze met deze beesten de straat op en dan is het maar een kwestie van tijd tot het volgende bijtincident. Wat ik het ergste vind, is dat dit gewoon wordt toegestaan door onze wetgever. Iedereen kan zomaar een rottweiler, stafford of eender welke hond in huis halen.  

Ondanks dat erkende fokkers (lees: liefhebbers van het ras) de voorbije decennia enorm hun best deden om die reeds gefokte 'agressie' er weer uit te halen, zonder daarbij af te doen aan hun temperament, blijft het wat mij betreft "dweilen met de kraan open". De asielen zitten overvol met voornamelijk 'onhandelbare' staffords en rottweilers afkomstig uit de broodfok. Want naast erkende fokkers zijn er ook nog broodfokkers die verdomd veel geld verdienen aan deze rassen en hen zal het worst wezen of ze wel een goede combinatie ouderdieren hebben of wat er verder met hun honden gebeurt. Ook dit hebben we te danken aan onze overheid. 

"Men kan de mate van beschaving van een land meten aan de manier waarop het met haar dieren omgaat."- Ghandi

Daarom pleit ik voor een systeem waarbij iedereen die een hond wilt, onderworpen wordt aan een reeks psychologische testen én vervolgens verplicht wordt met het dier naar de hondenschool of gedragstherapeut te gaan. Op die manier worden de rotte appels er al voor een aanzienlijk deel uit gefilterd. Gezien men niks aan de broodfok wilt doen, zie ik dit als een gepast alternatief. Ik ben er zeker van dat échte hondenliefhebbers en zeker de serieuze rottweiler- en staffordfans dit alleen maar zouden toejuichen. 

Geloof ik dat hierdoor alle bijtincidenten de wereld uit geholpen worden? Nee, helemaal niet. Want draai het of keer het en dat geldt voor alle rassen: een hond blijft een hond. Een roofdier. Zijn enige verdedigingsmechanisme is nu eenmaal bijten. Dat is zijn instinct, ondanks dat er vaak al vele (stille) waarschuwingen van de hond aan vooraf gegaan zijn. Je verwacht toch niet dat hij je vriendelijk verzoekt om hem met rust te laten? Daarbij komt ook dat er uitzonderingen zijn; honden met een psychische of andere medische aandoening bijvoorbeeld. Het wordt tijd dat mensen eens gaan beseffen dat honden levende wezens zijn en geen computer gestuurde machines.

Zoals ik al een aantal keer aanhaalde, valt Mika ook uit naar voorbijgangers en andere honden die mij te dicht benaderen. Dus ook ik heb zo'n 'onhandelbare' rottweiler. Wie of wat hiervan de oorzaak is, weet ik niet. Ik nam haar overal mee naartoe: op de trein, op de bus, naar de drukke zondagsmarkt in Gent, bij de vriendjes van mijn (toen nog) kleine broer, als ze maar zoveel mogelijk indrukken opdeed. Ik had ook allerlei boeken over de rottweiler aangeschaft. Alles lukte goed tot ze nog net geen jaar was. Wel weet ik dat we bij de fokker destijds te horen kregen dat haar vader agressief gedrag vertoonde en hem zelfs enkele keren gebeten had. Op dat moment hadden alle alarmbellen moeten rinkelen bij mij, maar dat deden ze -waarschijnlijk door mijn jonge leeftijd- niet. Achteraf kwam ik te weten dat die hond zijn dagen sleet in een buitenkennel van 3 m x 2 m, met weinig menselijk contact. Als er dan al ergens agressie zou in zitten, wees dan maar zeker dat het er zo uit komt. Ik kan dus alleen maar vermoeden dat Mika uit een mindere bloedlijn komt en/of slecht gesocialiseerd werd tijdens de periode in het nest.

Intussen ken ik haar lichaamstaal en herken ik het als ze gespannen wordt, al lang voor ze begint te grommen of te blaffen. Ik weet dan dat er een kans bestaat dat ze bijt, maar die kans krijgt ze niet en zal ze ook nooit krijgen. Ze mag ook nooit los op plaatsen waar we niet alleen zijn, ook al weet ik dat ze niet van mijn zijde wijkt. Daar staat ook tegenover dat ik niet wil dat vreemde mensen of kinderen haar op eender welke manier benaderen. Dat is nergens voor nodig en ze zal er gegarandeerd slecht op reageren. Ik maak dit ook altijd duidelijk. Respect moet van beide kanten komen, he?

Ik beschouw mezelf als een bewuste, verantwoordelijke eigenaar en daarom noemde ik die muilkorfplicht onzin. Zelfs discriminerend. Ik vind het zo spijtig dat ik niet zelf mag beslissen waar en wanneer die muilkorf geoorloofd is, want wat Ziggy betreft: hij verdient het al helemaal niet. Hij zou (letterlijk) geen vlieg kwaad doen. De stafford mag er dan misschien wel om bekend staan het vaak niet goed te doen met soortgenoten, vooral van het eigen geslacht, die van mij is toch echt wel de uitzondering op de regel. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Sarah
2 jaar geleden

Ik volg je daar volledig in Santos was ook zo een lieve stafford met veel temperament maar zou geen vlieg kwaad doen. Groetjes