Veilig de zomer door

Gepubliceerd op 14 mei 2019 om 22:16

De zomer komt er weer aan! Wij gaan binnenkort weer bivakkeren en ik wil hier alvast enkele tips meegeven over veilig wandelen of kamperen met je hond tijdens warm weer.

Activiteit beperken

Zoals wellicht iedereen weet ondertussen, heeft een hond amper zweetklieren. Ze kunnen hun warmte enkel kwijt via de tong (hijgen) en de voetkussens. Dat wil zeggen dat ze enorm gevoelig zijn voor oververhitting. Het wordt daarom afgeraden om bijvoorbeeld tijdens een hittegolf wandelingen te maken tussen 12u en 18u. Niet alleen omdat het zo warm is, maar ook omdat het asfalt gloeiend heet kan zijn, wat niet echt aangenaam is voor hun gevoelige voetzolen. Dit kun je makkelijk checken door even met je handpalm te voelen. Als het te heet is voor jou, is dat ook zo voor je hond.

Ook spelletjes, ravotten en rennen met je viervoeter doe je best enkel 's ochtends of 's avonds. Je hond ziet het gevaar zelf niet aankomen en ook een onervaren eigenaar staat hier vaak niet bij stil. Braken, overmatig hijgen of kwijlen en tijdelijke spieruitval zijn allemaal symptomen van oververhitting. In ernstige gevallen is dit zelfs dodelijk, hoewel oververhitting voor je hond altijd ernstig is.

Beperk ook het zonnebaden overdag. Mika en Ziggy houden er allebei enorm van maar met hun donkere vacht zijn zij nog vatbaarder voor oververhitting. De tuindeur blijft hier dus steevast gesloten overdag. 

Ga je kamperen of trekken zorg dan voor voldoende beschutting en rustpauzes.

Drinkwater meenemen

Ik hoor vaak van andere baasjes dat ze geen water meenemen tijdens het wandelen omdat hun hond meestal toch een plas of vijver vindt om uit te drinken. Dit laat ik echter nooit toe. Stilstaand water in combinatie met heet weer is een broeihaard voor tal van bacteriën waar je hond flink ziek van kan worden. Blauwalg is daar de voornaamste van en er zijn de afgelopen jaren al een aantal dodelijke gevallen in de krant verschenen. Dit kun je voorkomen door zelf een fles water mee te nemen.

Niet in de wagen laten

Het zou inmiddels alom bekend moeten zijn dat dit uit den boze is, toch zijn er nog steeds idioten - ja, sorry- die deze waarschuwing totaal aan zich voorbij laten gaan. Uit studies is gebleken dat het in de wagen na 10 minuten al minstens 10 graden warmer is dan buiten, na een half uur wordt dit makkelijk al 20 graden. Doe dit nooit. Ook niet tijdens de winterMoet je nog ergens een boodschap doen breng je hond dan eerst naar huis of laat hem gewoon thuis.

Ga je op vakantie met de hond in de wagen? Neem ook dan steeds je voorzorgen. Wij zorgen altijd voor voldoende verluchting, drinkwater en nemen af en toe een tussenstop om ze er even uit te laten. Zonneschermen aan de ramen zorgen ook voor beschutting en houden de warmte ook buiten. Mocht je onderweg in de file staan of autopech krijgen, hou dan ook altijd rekening met het welzijn van je hond!

 

Zo, dat zijn wel de voornaamste dingen om rekening mee te houden. Mocht ik nog iets vergeten zijn, laat het mij gerust weten. Fijne zomer iedereen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.